Alles wat je moet weten over tandvullingen
Ondanks dat er steeds minder cariës voorkomt zullen er toch soms gaatjes ontstaan en behandelingen nodig zijn. Dat kan komen doordat er naast een bestaande vulling een gaatje of ‘lek’ ontstaat. Mensen worden ook ouder en het gebit wordt ‘langer gebruikt’. Preventie in de vorm van goede mondhygiëne die je zelf kunt doen is erg belangrijk om cariës te voorkomen. Daarnaast is gezonde onbewerkte voeding van grote invloed op je mondgezondheid. Voordat er gevuld kan worden boort de tandarts of mondhygiënist een stukje van de aangedane tand of kies weg. Hierbij wordt geïnfecteerd weefsel weggehaald. De tand of kies wordt vervolgens gevuld om te voorkomen dat bacteriën opnieuw de tand of kies kunnen beschadigen. Tanden en kiezen kunnen met verschillende materialen worden gevuld.
[Amalgaam](https://www.tandarts.nl/mondzorg/behandelingen/vullingen) was vroeger een veelgebruikt vulmateriaal. Het werd snel hard en was slijtvast, maar bevatte ook kwik wat gezondheidsrisico's met zich meebracht. Tegenwoordig wordt voornamelijk [composiet](123tandarts.nl) gebruikt, dat er mooi uitziet en chemisch hecht.
[Glasionomeer](https://www.tandarts.nl/mondzorg/behandelingen/vullingen) is een ander type vulmateriaal dat vaak als tijdelijke oplossing wordt gebruikt. [Compomeer](Beugelsenorthodontie.nl) is geschikt voor het melkgebit en wordt ook met UV-licht uitgehard. Naast deze materialen worden ook goud en porselein gebruikt als vulmateriaal, hoewel deze wat duurder zijn.
Wil je meer weten over tandvullingen en de verschillende materialen die worden gebruikt? Neem dan contact op met een van onze specialisten op [Tandartsenmaarssen.nl](Tandartsenmaarssen.nl).